Liderlik Case Çalışmaları - Çatışma Yönetimi
Durum 1.
Siz bir personel uzmanısınız ve biri hemen gözetmeniniz tarafından, diğeri başka bir bölümün gözetmeni tarafından iki projeye atandınız.
Her iki projeyi de son teslim tarihine kadar tamamlamak için yeterli zaman vardır, ancak her iki proje de kuruluşunuzun gerektirdiği mükemmeliyetçilik derecesi ile tamamlanamayacaktır. Siz ne yapardınız?
Bu konudaki düşüncem:
Sosyal yaşamda olmasa bile iş hayatında hiyerarşiye inanırım.
-Benim departmanın Şefinin isteği üzerine hareket ediyorum.
-Diğer departmandaki Süpervizöre, yapılacak işin önemi açısından iki farklı görevin yapılamayacağını ve mükemmeliyetçi politikadan olumsuz etkileneceklerini etkin bir şekilde açıklamaya çalışıyorum.
-Zaman kavramında her iki tarafı da tatmin edecek stratejiyi inceleyip, başka bir konuda diğer bölümdeki Süpervizöre de uygun olacağım ve kendi bölümüme gideceğim.
Durum 2.
Diğer beş kişiyle grup oturumunun moderatörü sizsiniz. Oturumun amacı, tüm katılımcıların rızasını gerektiren bir plan oluşturmaktır. Katılımcılardan biri, planın önemli ayrıntılarıyla o kadar ilgileniyor ki, grubun anlaşmaya varmasını geciktiriyor.
Moderatör olarak bu durumda ne yapardınız?
Bu bağlamda moderatör olarak düşünebileceğim detay; “Spinoza’nın dediği gibi” Çoğunluk sanki tek başı varmış gibi yönetiliyor.
Gerçek şu ki, çoğunluğa emir verilir ve her üyenin izlemesi gerekir. Katılımcılar mantıksız olduklarını kabul etseler bile, onlara uymak zorundadırlar. Uyumun yararı için, tüm gücü tek bir kişide, yani moderatör olarak toplamak uygundur.
Çok ayrıntılı olan katılımcının bu yönde uyum sağlamasını sağlamalıyız.
Durum 3.
Patronunuz sizi ofisine çağırdı ve onun hakkında görüşlerinizi merak ettiğini ve söylemenizi istediğini görüyorsunuz.
iş arkadaşlarınızdan birinin performansı. İş arkadaşınız en iyi arkadaşınız ve komşunuzdur, ancak performansının standart dışı olduğuna inanmaya eğilimlisiniz.
Patrona ne söylerdin?
Adaletten uzak olan bir kişi ekip çalışmasını yönetemez veya bireysel olarak çalışamaz. Bir kişi neyin doğru neyin yanlış olduğunu kavrayamazsa, karar alma mekanizması sorunludur. İnsanlar zihinden ziyade arzu peşinde koşarlar, ancak şirket yönetiminin karar alma mekanizması arzuların dışında kalarak yönetilebilir. Bu bağlamda, yapılacak doğru şey “arkadaş olsa bile” dir.