Venezuela borsası
Venezuela son zamanlarda bildiğiniz gibi para değeri çok fazla düştü. İnsanlar markete giderken bavul içinde para dolu çantayla gidiyordu. Hatta 1 süt almak tomar tomar paraydı. Hatta bir paket çikolata için bidon bidon benzin veriyorlardı.
Peki Venezuela borsası ne oldu?
Venezuela borsası borsa olarak ilk başta doların artmasıyla çöküşe geçti ve dibi gördü ama sonrasında 13 ay içinde tam 25 kat arttı.
Peki bir de dolar bazında Venezuela borsası verilerine bakalım.
Venezuela borsası dolar cinsinden tam 4 kat ise değer kaybediyor.
Dolar cinsinden bakmak doğru mudur?
Buna sizin karar vermeniz gerekmektedir. şöyle düşünün: Venezuela borsası 13 ay önceye kadar 25 kat artarken, 13 ay önce 1 sütü ne kadara alıyordum, şimdi ne kadara alıyorum.
Eğer 1 süt örnek veriyorum 10.000 venezuela bolivarı ise 13 ay önce şimdi 250.000 bolivar olduysa hiçbir şey değişmemiş demektir.
Dolar cinsinden mi bakmak daha doğrudur? diye sorarsanız
En doğrusu demek değildir fakat alım gücü anlamında bize biraz daha doğru bir tablo gösterir. Bunun dolar olmasının sebebi ise doların rezerv para birimi olmasıdır. Hemen hemen her şey dolar ile satılmaktadır; enerji, kauçuk, pamuk, petrol, çelik neredeyse tüm ham maddeler dolarladır. Tüm ülkelerde dolar üzerinden bu ham maddeleri alır.
Türkiye borsasına da bakmak gerekirse
BIST 100 endeksi şu anda 102.000 civarlarında.
2013 yılında BIST 100 endeksi 90 bin civarındaydı. Baktığımız zaman %10 getiri elde etmişiz gibi görünüyor değil mi? evet öyle.
Fakat bir de gelin dolar cinsinden bakalım.
BIST 100 endeksimiz 201 yılında 50 bin dolar iken şu anda 14 bin dolar.
Borsa %10 artsada dolar bazında %250 azalmış gibi gözüküyor 🙂